lauantai 29. marraskuuta 2014

Kalajuttu

Voihan hauki sentään kun uiskentelit, noh, lattialle.

Onkikalaa- ja lähiruokaakurssilla käsiteltiin kaloja, mutta sillä kerralla olin estynyt osallistumasta. Sain korvaavaksi tehtäväksi valmistaa kurssilla annettujen ohjeitten mukainen kalaruoka. Suuri kiitos tästä mahtavasta kalasaalista kuuluu jo eläkkeelle jääneelle "Kobsonille", joka viime keskiviikkona ystävällisesti omista verkoistaan toimitti minulle tämän erittäin tuoreen yksilön. Hauki huikea sai paikan päiväksi luokkani jääkaapista, josta se kuitenkin taisteli itsensä suoraan lattialle. Kyllä hetki täytyi ihmetellä elävää haukea, ennen kuin tajusin kaivella pulikkaa esiin.

Alla olevan kuvan laatu on valitettavasti heikko, koska kuvaa ottaessani oli jo toinen käsi kovasti menossa kalan kimppuun ja toinen puhelimen kera opasti ihania pikkuapureita pysymään hieman kauempana teräaseista.


Omat lapseni 2v. 4v. ja 5v. pojat olivat apuna, kun aloin haukea operoimaan. Sivussa pyöri kalankäsittelyvideo nuorimmaisen kovaan ääneen ihmetellessä: "Vaaaauuu, tiso tala, vauuuu".

Jos kalankäsittely tuntuu vieraalta, löytyy netistä useita oppaita, joista itse tällä kertaa käytin apuna YouTubesta löytämääni videota "Hauen käsittely Risto Kososen tapaan":


Apureitten työntäessä nenäänsä joka väliin, jäi oman työskentelyn kuvaaminen väliin, ja lopputuloskin oli epämääräinen kasa kalaa:


myllyyn kuitenkin päätyi:

500 g haukea 
2 dl   kuohukermaa
1 tl    suolaa
1tl  sitruunan raastettua kuorta
1/2 tl valkopippuria
2 rkl korppujauhoja
2 tl  hienonnettua tilliä

Alkuperäiseen ohjeeseen ei kuulunut korppujauhoja, tilliä, tai valkopippuria, mutta kun tapanani on soveltaa vähän kaikkea, en tälläkään kerralla sitä voinut olla tekemättä. Massasta tuli blenderillä oikein kuohkeaa. Tässä vaiheessa huomasin lasten alkavan valittavan nälkää, joten nopeasti perunoita kuorimaan muussia varten, minkä ajaksi haukimassa sai vetäytyä jääkaapissa.


Paistorasvaksi valitsin voi- & rypsiöljyseoksen lorauksella auringonkukkaöljyä. Paistoaika miedolla lämmöllä n 4min / puoli, jolloin sain mukavan rapean kuoren. Alla kuva lapsen kokoamasta annoksesta. 


Makuraadin arviot:

Tosi hyvää
En tykkää
Anna tota x 8 !!!
Hauki on hyvä kala hienoksi jauhettuna (minä itse)

Kaiken kaikkiaan tämä hauki toi minulle taas uudestaan innostuksen erilaisten kalaruokien kokeilemiseen, mutta ensin marssin kauppaan hankkimaan kalapiikin. Tosin ristipäämeisselikin ajaa saman asian hätätapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti